Etusivu

TERVETULOA!

Tervetuloa Varjo Gallerian uudistuneille sivuille!

Olemme vielä kehittämässä sivustoa, joten uusia toimintoja sekä osioita ilmestyy vielä tulevina viikkoina. Ottaisimme mielellämme kuitenkin jo tässä vaiheessa vastaan palautetta sekä ehdotuksia sivustoon liittyen.


Juhulanäyttely

Veli-Matti “Vele” Varjon 20-vuotis lasitaitelija-juhulanäyttely

Lappia-talolla 25.3.-16.4.2017

Mitä olen oppinut lasitaiteilijana kahdessakymmenessä vuodessa? Ettei ole täysin oppinut ja valmis koskaan. Omien voimien arviointi ja tuntemus on tärkeää. Hengellisessä lasitaiteessa lopputulos ei ole tavoitteena, vaan tekeminen, matka omaan sisimpään. Jokainen lasiteos on sovitustyö ja rukous.

Näyttelyn nimi Valon voima viittaa hengellisyyteen, kristillisyyteen ja kirkkolaseihin. Teokset kertovat Jeesuksen syntymästä, elämästä ja kuolemasta. Aiheet on poimittu harkitusti Uudesta testamentista ja gnostilaisista evankeliumeista. Lasimaalausten kuvamaailma peilaa tätä päivää ja kertoo vahvasti myös nykyelämästä- ja ihmisistä. Saint Denis´n apotti Suger puhui 1100-luvulla lasimaalausten olevan väliaine, verho tuonpuoleiseen maailmaan. Tarkoituksena on pysäyttää katsoja hiljentymään ja samalla miettimään elämän suurimpia kysymyksiä. Lasimaalaukseni sisältävät käänteisen perspektiivin, joka kertoo teoksen katsojasta enemmän, sillä työt arvioivat ja katsovat teitä.

”Jos ihmiset eivät tule rukouskuvan luokse, niin rukouskuva viedään ihmisten luo”.

Taidelasitukseni edustavat taso-ja kylmälasitekniikkaa. Tunnistettava tyylini koostuu Tiffany-lasitekniikan ja lasimaalausten parhaista ominaisuuksista. Innoittajiani ovat mm. Akseli Gallen-Kallelan (1865-1931) lasimaalaukset ja Mathias Grunewaldin (1470-1528) alttarimaalaukset. Vaikutteita töihini olen saanut niin katolilaisten kuin ortodoksien symboliikasta, mutta myös evankelisluterilaisesta pelkistämisestä, muodostaen ekumeenisen kuvamaailman. Suomessa ei ole hengellisen lasimaalauksen pitkää perinnettä, mutta jatkan vanhojen eurooppalaisten mestareiden tuhatvuotista perinnettä.

Näyttely on koostettu kahdeksasta lasiteoksesta, joista kaksi on uusia, sekä valokuvapresentaatiosta Norvajärven mausoleumin lyijylasien konservoinnista viimevuodelta. Näyttelyn äänimaiseman on säveltänyt ja toteuttanut Mikko ”Hyrski” Hyyryläinen.

Tervetulua tutustumaan ja hiljentymään lasitaiteen äärelle!

Avoinna = Lappia-talon lippukassan aukioloaikoina ti-pe 13-17, la 11-13 ja tunnin ennen esityksiä. Rovaniemen teatterin hinnasto


Taidelasitus tiffanytekniikalla

Valon voima - taidelasitus tiffanytekniikalla

Veli-Matti Varjon Valon uudet Valon voima näyttelysivut ovat nyt auki.

Tutustu sivustoon!


Näyttelytoimintaa

TAIDELASITUSTA & NÄYTTELYTOIMINTAA

Näillä sivuilla sinulle kerrotaan Rovaniemen keskustassa sijaitsevan taidegallerian monipuolisesta toiminnasta. Linkkien kautta löydät tiesi Varjo Gallerian näyttelyihin, voit tutustua taidelasittaja Veli-Matti eli “Vele” Varjon lasitaiteeseen.

Näiltä poluilta löydät merkkejä galleriaan kiinteästi liittyvän taiteilijaryhmän Paavin Äpärien lempeän anarkian värittämästä toiminnasta. Eikä myöskään kannata unohtaa Vele Varjon Tiffany-tekniikasta kirjoittamaa perusteosta “Valon voima”, jota voit tilata Varjo gallerian kautta.

Lopuksi toivotamme teidät lämpimästi tervetulleeksi tutustumaan Varjo gallerian ihmeelliseen maailmaan myös luonnossa. Rohkaise hurja luontosi ja käyhän kylässä!


TÄLLÄ HETKELLÄ

Täältä löydät ajankohtaisia tapahtumia. Julisteita klikkaamalla saat suurennetun version.