Näyttelyt

TÄLLÄ HETKELLÄ

Näyttelyjuliste

Maalauksia

Taivaan merkit –ja meren

Eero Österberg

1.–23.6. 2019

 

”Taivasta te kyllä osaatte lukea, mutta ette aikojen merkkejä” (Matt. 16:3) En ole järin huolissani merten lämpiämisestä, jäätiköiden sulamisesta –enkä myönnä kokevani ilmastoahdistusta. Silti perään ihmisen vastuuta elinympäristöstään. Kiinnostukseni taivaan ilmiöihin ja merten elämään on esteettistä laadultaan. Kotona kyttään revontulia tai kuikistelen niska kenossa tähtitaivasta ja kuutamoa. Matkoilla hakeudun akvaarioihin, joissa haltioidun kalojen värikkyydestä. Kamera on uskollinen seuralaiseni. Taivaan merkit pelkistyvät maalauksissa tutuiksi symboleiksi, mutta merien värikkäät kalat kuvioiksi, jotka ovat vapaita aiemmasta merkityssisällöstä.

Muinaiset babylonialaiset tutkivat taivaan merkkejä, antoivat tähtikuvioille vertauskuvallisia nimiä ja pyrkivät selittämään tulevia tapahtumia taivaan ilmiöitä tarkkaillen. Tässä näyttelyssä en tutki astrologiaa tai mene syvälle semiotiikkaan. Lähtökohtani on ollut havainnossa. Tosin tähtitaivaan, revontulien, ”superverisusikuun” -kuunpimennyksen tai auringonpimennyksen kokemuksista olen johtunut pohtimaan maailmankaikkeutta, elämää ja kuolemaa ja niihin liittyvää symboliikkaa. Jeesus kehoitti seuraamaan merkkejä taivaalla: “auringossa, kuussa ja tähdissä näkyy merkkejä” (Matt. 16:3). Johannes näki Patmos- luodolla kuinka ”aurinko pimeni mustaksi kuin suruvaate, ja kuu muuttui kauttaaltaan verenpunaiseksi” (Ilm. 6:12). Kyseessä lienee vertauskuvallisuus, merkit ”tapahtumahorisontissa”. Kristillinen symboliikka kaikkinensa on rikasta ja puhuttelevaa. Vuonna 2016 maalaamani Arma Christi -sarjakin vaatinee jatkoa. Tuleeko sitä –se nähdään seuraavissa näyttelyissä.

Juuri nyt elämme pohjoisessa aikaa, jolloin aurinko ei pimene yölläkään. Näyttelytilaakin valaisee ”armon aurinko” (Aurinkomme, ylösnoussut akryylimaalaus 2019).

Tervetulua!

Teosluettelo


NÄYTTELYITÄ NYT


TEOKSET


2019 NÄYTTELYT


2018 NÄYTTELYT


2017 NÄYTTELYT


2016 NÄYTTELYT


2015 NÄYTTELYT


2014 NÄYTTELYT


2013 NÄYTTELYT


2012 NÄYTTELYT


2011 NÄYTTELYT


2010 NÄYTTELYT


2009 NÄYTTELYT